Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Λαμία: Βαριά "καμπάνα" από το δικαστήριο ανηλίκων σε 16χρονο ληστή


Ποινή κράτησης έξι ετών επέβαλλε το Τριμελές Δικαστηρίων Ανηλίκων Λαμίας στον έναν από τους δύο ανήλικους δράστες, που είχαν... χτυπήσει και ληστέψει μια 90χρονη το καλοκαίρι στο κέντρο της Λαμίας.



Ο 16χρονος Λαμιώτης είναι ήδη προφυλακισμένος στο τμήμα ανηλίκων των φυλακών Κορίνθου καθώς συνελήφθη λίγες ημέρες μετά την διάπραξη της ληστείας.



Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Λαμίας κάθισε και ο δεύτερος δράστης, επίσης ανήλικος για τον οποίο διατάχθηκε η διαρκής επιτήρηση από επιμελητή ανηλίκων.



Οι δύο ανήλικοι νωρίς το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου 2014 παραβίασαν το παράθυρο του σπιτιού της 90χρονης στο κέντρο της Λαμίας και εισήλθαν σε αυτό.



Ωστόσο από τον θόρυβο ξύπνησε η ηλικιωμένη, που έμενε μόνη της στο σπίτι και βρέθηκε αντιμέτωπη με τους δυο ανήλικους ληστές, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.



Οι δυο δράστες χτύπησαν την ηλικιωμένη στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο και την ακινητοποίησαν.



Στη συνέχεια έψαξαν τους χώρους του σπιτιού όπου βρήκαν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 500 € περίπου, ενώ παράλληλα πήραν και μια χρυσή αλυσίδα με σταυρό που φορούσε στο λαιμό της η 90χρονη και τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας τη γιαγιά αιμόφυρτη και σοκαρισμένη.



Ωστόσο η ηλικιωμένη και παρά τα χτυπήματα που είχε δεχθεί κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να ειδοποιήσει τον γιό της, αλλά και να βγει στο δρόμο, αναζητώντας βοήθεια από τη γειτονιά.



Μάλιστα σύμφωνα με την "Ημέρα" η ηλικιωμένη ήταν αυτή που οδήγησε τους αστυνομικούς στην ταυτότητα του ενός από τους δυο δράστες. Μπορεί οι ανήλικοι ληστές να είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ωστόσο η 90χρονη κατάφερε να αναγνωρίσει τον ένα δράστη διακρίνοντας σε αυτόν κοινά φυσιογνωμικά και σωματικά χαρακτηριστικά με ένα νεαρό ένοικο της ίδιας πολυκατοικίας.



Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο 16χρονος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για διάπραξη και απόπειρες κλοπών, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και άλλα αδικήματα, κάτι που διευκόλυνε τις έρευνες των αστυνομικών καθώς είχαν ήδη τα δακτυλικά αποτυπώματα του 16χρονου.



Στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Λαμίας παίχθηκε ένα ακόμη επεισόδιο του τραγικού αυτού περιστατικού. Οι δυο νεαροί δράστες παρουσιάστηκαν μετανιωμένοι για την πράξη τους, ενώ υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να χτυπήσουν την ηλικιωμένη.



Ο 16χρονος μάλιστα που γνώριζε την 90χρονη και ο οποίος σχεδίασε τη ληστεία προσδιόρισε ότι πίστευε ότι η ηλικιωμένη δεν ήταν στο σπίτι και όταν την είδαν μπροστά τους αιφνιδιάστηκαν και την χτύπησαν.



Ωστόσο η έδρα του δικαστηρίου δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των δύο ανηλίκων και επέβαλλε στον 16χρονο ποινή κράτησης 6 ετών για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα καθώς θεωρήθηκε ότι αυτός σχεδίασε και εκτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος της ληστείας, ενώ παράλληλα είχε σε βάρος του και την παραβατική συμπεριφορά του προηγούμενου διαστήματος.



Αντίθετα το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον δεύτερο ανήλικο δράστη στον οποίο επέβαλε την συνέχιση της επιτήρησης από επιτηρητή ανηλίκων.








from tromaktiko http://ift.tt/1tKLEFA

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου