Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Σε κλίμα πόλωσης το τετ α τετ Τσίπρα – Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ


Του Αντώνη Αντζολέτου

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια εθιμοτυπική...

συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον υπουργό εξωτερικών, αν οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Τσίπρα δεν είχαν περάσει από χίλια κύματα.



Ακόμα και λίγες ώρες πριν το ραντεβού ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνη δύναμη και τον παρομοίαζε με λύκο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Ιωάννινα αναφέρθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ως συνεργό του πρωθυπουργού που κάνει την αυτοκριτική του για την προπαγάνδα του φόβου.



Τα τελευταία δυόμιση χρόνια είχαν προηγηθεί μεταξύ τους μεγάλες εντάσεις. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου τον Μάιο του 2012, πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια κατά του κ. Βενιζέλου και λίστα Λαγκάρντ με το πόρισμα της Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για υπεξαγωγή εγγράφου και απιστία από τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα επεισόδια που συμπληρώνουν το παζλ της κόντρας των δυο αντρών.



«Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα» έλεγε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέρυσι το Νοέμβριο στη Βουλή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε «όσο μιλάει ο κ. Βενιζέλος τόσο δίνει πόντους δημοσκοπικούς στον ΣΥΡΙΖΑ».



Με αφορμή αυτή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ένα χρόνο πριν στην Κουμουνδούρου άλλαξαν στάση έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου αποφασίζοντας, προκλητικά πολλές φορές, να μην του απαντούν, έως και να τον αγνοούν. Τελευταίο τρανό παράδειγμα στη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τον Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να ανταπαντήσει στον κ. Βενιζέλο που τον κατηγόρησε για εκβιασμό της Βουλής και ευτελισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να μην βρίσκεται καν μέσα στην αίθουσα σε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.



Και μπορεί κάποιοι να νόμιζαν ότι ο πάγος μπορεί και να έσπασε το καλοκαίρι, όταν στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βουλή είχαν μια ολιγόλεπτη συνομιλία, προς έκπληξη όλων των παρευρισκομένων, όμως οι εξελίξεις άλλα έδειξαν.



Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά μετά τα παράπονα του Ευάγγελου Βενιζέλου, πως είχε ζητήσει να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Ιούλιο χωρίς, όμως, ανταπόκριση.



Ακολούθησε τηλεφώνημα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, Νίκου Παππά προς τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Βενιζέλου, Χριστίνα Μανωλοπούλου προκειμένου να κλειστεί το ραντεβού.



Τελευταία πράξη ήταν το «απαγορευτικό» που έριξαν από την Κουμουνδούρου στον Ευάγγελο Βενιζέλο στην περίπτωση μια ενδεχόμενης συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τι σημασία, όμως, έχουν όλα αυτά σε μια ενημερωτική συνάντηση επί των εξελίξεων στα εθνικά θέματα και ειδικότερα για το Κυπριακό, τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και την φλεγόμενη Μέση Ανατολή;

Μήπως πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων;



Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, θέλοντας να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, τόνιζαν πως είναι μια συνάντηση με αυστηρά περιορισμένη ατζέντα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύοντας ότι η Κουμουνδούρου δεν αρνείται τις θεσμικές επαφές.



Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν σκοπεύουν να παγιδευτούν σε απόψεις που δεν αντικατοπτρίζουν τις πάγιες θέσεις του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, πολλώ δε μάλλον για οποιοδήποτε άλλο θέμα.



Την ώρα, μάλιστα, που στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως κυβέρνηση και τρόικα επιθυμούν να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό κάδρο ζητώντας ακόμα και υπογραφές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάει στη συνάντηση προετοιμασμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει με τη στάση του να αναδείξει την ξεκάθαρη και σταθερή στάση του ΣΥΡΙΖΑ.



Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην μάχη του προϋπολογισμού που ξεκινάει την Τετάρτη στη Βουλή, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να συνεδριάζει το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Αναμένεται να τοποθετηθούν οι τομεάρχες για τα θέματα που θα προκριθούν στη συζήτηση, αλλά και να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα.



Πηγή





from tromaktiko http://ift.tt/1ysE2X4

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου