Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Επισφαλής η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη


Στο κέντρο των εξελίξεων της Ευρωζώνης βρίσκεται εκ νέου η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο τους...



Πιο αναλυτικά, σημειώνουν ότι το μείγμα που οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα είναι εκρηκτικό: η αποτυχία στις συνομιλίες του Παρισιού, η νέα πίεση των ελληνικών ομολόγων, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών και η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.



Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Ραλφ Άτκινς, οι επενδυτές βλέπουν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις. Τόσο λόγω των… μη εξελίξεων στο Παρίσι, όσο και λόγω της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. Μάλιστα, κάνει και μια πρόβλεψη που σίγουρα δημιουργεί ανησυχία, καθώς σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη.



«Αυτοί που χαράζουν πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Ατκινς και προσθέτει: «Η χώρα παρ” ολίγον να εκδιωχθεί απ” την Ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή εξακολουθεί να μην είναι διασφαλισμένη».



Σύμφωνα με τον Άτκινς, «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ξανά πάνω από το 8%, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα είναι ο κύριος «παράγοντας κινδύνου» στην Ευρωζώνη». Τα ελληνικά ομόλογα, που συχνά αποτελούν και τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής στην Ευρώπη, πήραν την ανιούσα ξανά, πάνω απ” το 8%, σχολιάζουν οι FT. «Ο τελευταίος παράγοντας ανησυχίας των επενδυτών είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές της για τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης. Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου και να φέρει στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις».



Και στη συνέχεια ο Άτκινς ρίχνει τη… βόμβα. «Μήπως αυτή τη φορά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν καλύτερα για το προβληματικό μέλος της Ευρωζώνη;», αναρωτιέται και εξηγεί: «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που έφθασαν κατά την αναταραχή του Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Σε όλη την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί χαμηλότερα απ” τις προοπτικές μεγάλων αγορών απ” την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση που δείχνει ένα ιδιοσυγκρασιακό ειδικό ρίσκο της χώρας. Σύμφωνα με τον Άτκινς η Ευρώπη αναδεικνύεται εκ νέου ως πηγή χρηματοοικονομικής αστάθειας. Όπως σημειώνει η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου ήταν για την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τους κινδύνους διαχείρισης των υψηλών χρεών που κρύβει ο ανησυχητικά χαμηλός πληθωρισμός. «Αλλά τώρα οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ».








from tromaktiko http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/hyMBI/~3/w-qjlgnJ9kg/blog-post_2201.html

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου