Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κύπρος: Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση για τους φυλακισμένους


Σε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που λειτουργούν στις Κεντρικές Φυλακές, προέβησαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Παιδείας και... Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε συνάντηση που είχαν με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.



Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν όπως πολύ σύντομα ενισχύσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης που παρέχονται αυτή τη στιγμή στους φυλακισμένους.



Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής, που άρχισε να προσφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λειτουργεί εξαιρετικά.



Σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την καινοτομία, που εισήχθηκε στις φυλακές και αναφέρουν πόσο συνεργάσιμοι είναι οι κρατούμενοι κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.



Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα τώρα θα επεκταθεί και σε επίπεδο Μέσης Εκπαίδευσης για να δοθεί η ευκαιρία στους φυλακισμένους, μέσα από ένα παρόμοιο σύστημα, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα στη φυλακή που είναι απόφοιτοι μόνο Δημοτικού σχολείου είτε φοίτησαν σε κάποιες τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιο απολυτήριο.



«Προσπάθειά μας", είπε, "είναι να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των ατόμων που βρίσκονται στις φυλακές για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κυπριακή κοινωνία".



Σημείωσε ότι "πέρα από το γεγονός ότι η εκπαίδευση αποτελεί μια υγιή απασχόληση στο χώρο των φυλακών, θα τους δίδεται και μια ευκαιρία να αντικρίσουν τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία, είτε μέσα από τη μόρφωση, είτε μέσα από τις δυνατότητες που θα τους παρέχονται, για επαγγελματική αποκατάσταση, εφόσον θα γνωρίζουν ένα τεχνικό επάγγελμα και θα μπορούν βγαίνοντας από τη φυλακή να το αξιοποιήσουν".



Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η συζήτηση γύρω από τη συνεργασία των δύο Υπουργείων στα θέματα εκπαίδευσης των φυλακισμένων ήταν πολύ παραγωγική, για να προσθέσει ότι "σήμερα βρίσκονται εντός των φυλακών δύο εκπαιδευτικοί σε μόνιμη βάση, οι οποίοι παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα στους φυλακισμένους, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής".



Όπως πρόσθεσε, αυτές οι πετυχημένες πρακτικές θα διευρυνθούν για να προσφέρονται στο επίπεδο που χρειάζεται για όσους φυλακισμένους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.



Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο του θα επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα παρουσιάσει πολύ σύντομα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα εάν είναι δυνατόν και από το ερχόμενο εξάμηνο.



"Απώτερος σκοπός", κατέληξε, "είναι να δώσουμε στους φυλακισμένους τη δυνατότητα να αξιοποιούν παραγωγικά τον ελεύθερο τους χρόνο, να τους δώσουμε ελπίδα και να τους προετοιμάσουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Πηγή





from tromaktiko http://ift.tt/12eSfLt

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου