Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τα μάτια σας


Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής μας αλλά και πολύτιμα και για αυτό πρέπει να τα προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού. Δεν είναι όμως λίγοι οι μύθοι που έχουν διαδοθεί ευρέως...

και αφορούν τα μάτια, αλλά και την όραση μας. Από φήμες σχετικά με τη ζημιά στα μάτια κατόπιν παρακολούθησης τηλεόρασης σε απόσταση αναπνοής, μέχρι απόψεις για την πρόκληση βλάβης στα μάτια από ένα φωτάκι. Οι ειδικοί αποκαθιστούν την αλήθεια βάζοντας τέλος στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.



Τρώγοντας καρότα βελτιώνεται την όρασή σας



Πραγματικότητα: Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καλή όραση. Τα καρότα, λοιπόν, σας προσφέρουν μία μικρή ποσότητα της βιταμίνης Α, αλλά η βιταμίνη Α εντοπίζεται και στο γάλα, το τυρί, τον κρόκο αυγού και το ήπαρ.



Παρακολουθώντας από πολύ κοντά τηλεόραση καταστρέφεται η όρασή σας



Σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Καθισμένος πιο κοντά στην τηλεόραση από ό, τι είναι απαραίτητο μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα βλάψει την όρασή σας. Όσον αφορά εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται σχεδόν κολλημένα στην τηλεόραση, ενδεχομένως να χρειάζονται γυαλιά.



Διαβάζοντας στο σκοτάδι αποδυναμώνεται η όρασή σας



Σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Και σε αυτήν την περίπτωση η ανάγνωση βιβλίων με χαμηλό φωτισμό απλώς κουράζει τα μάτια ή επιφέρει πονοκέφαλο. Δεν πρόκειται λοιπόν να αυξηθεί η μυωπία σας ή ο αστιγματισμός.



Φορώντας γυαλιά ή φακούς επαφής τα μάτια εθίζονται σε αυτά



Σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Τα μάτια σας δεν θα αποδυναμωθούν ως αποτέλεσμα της συνεχούς χρήσης γυαλιών ή φακών. Προτού αγοράσετε γυαλιά προφανώς βλέπατε τον κόσμο θολά. Το γεγονός ότι τα γυαλιά σας πλέον αποτελούν το μέσο για να δείτε τον κόσμο καθαρά δεν αποτελεί εθισμό, αλλά προτίμηση στην καθαρή όραση.



Δεν μπορείτε να εμποδίσετε την απώλεια όρασης



Σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Σε ένα πρώιμο στάδιο συμπτωμάτων, όπως θολή όραση, πόνος του οφθαλμού, λάμψεις φωτός, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να διορθώσουν, να σταματήσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την απώλεια της όρασης.



Το φωτάκι στο δωμάτιο του παιδιού σας ενδέχεται να προκαλέσει μυωπία



Σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Έχετε σκεφτεί και εσείς ότι το φωτάκι στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας μπορεί να συμβάλει στην μυωπία; Δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μάλιστα, πιστεύεται ότι ένα λαμπάκι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα μωρό να μάθει να επικεντρώνεται και να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες στον συντονισμό του ματιού.



Κοιτάζοντας στον ήλιο θα βλάψετε την όρασή σας



Πραγματικότητα: Κοιτάζοντας τον ήλιο «κατάματα» μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πονοκέφαλο, αλλά και μόνιμη βλάβη στα μάτια. Κάθε έκθεση στον ήλιο αυξάνει τις αθροιστικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια σας. Πιο ειδικά, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει συνδεθεί με οφθαλμικές διαταραχές όπως εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, ηλιακή αμφιβληστροειδίτιδα και δυστροφίες του κερατοειδούς. Η πιο επικίνδυνη στιγμή να ατενίσει κανείς τον ήλιο είναι κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.









from tromaktiko http://ift.tt/1rr2445

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου