Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠ.ΟΙΚ: Ένα βήμα πιο κοντά σε λύση για τα κόκκινα δάνεια


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, όπου... σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρέθηκε το θέμα των κόκκινων δανείων και οι υπόλοιπες μνημονιακές εκκρεμότητες που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης.



Αμέσως μετά την συνάντηση, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει κάθετη αντίρρηση της τρόικας για την ελληνική πρόταση ρύθμισης των κόκκινων δανείων, υπάρχουν μόνο παρατηρήσεις οι οποίες θα συζητηθούν».



Σημείωνεται ότι η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα διάρκειας δύο ετών, θα αφορά τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και με την παρέλαση της, θα ισχύει το πτωχευτικό δίκαιο.



Ο ίδιος παράγοντας, σύμφωνα με το capital, είπε ότι η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι αν το 18% των επιχειρήσεων που έχουν αυτή την στιγμή κόκκινα δάνεια στις τράπεζες μπουν σε μια συνολική ρύθμιση των δανείων τους και των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών τους, τότε το δημόσιο θα έχει κέρδος.



Αναφορικά ε τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι τράπεζες μετά την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ο ίδιος αξιωματούχους ανέφερε ότι δεν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.«Ακόμα όμως και αν χρειαστεί περαιτέρω κεφαλαιοποίηση, αυτή θα καλυφθεί από τα οφέλη του αναβαλλόμενου φόρου», δήλωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν θα επηρεάσει τα τραπεζικά stress tests.



Όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, η τρόικα περιμένει τα στοιχεία απλό το γενικό λογιστήριο του κράτους σχετικά με τις υπόλοιπες οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ περιγράφοντας το πλαίσιο της νέας ρύθμισης είπε ότι σε αυτή θα ενταχθούν επιχειρήσεις με βάση ειδικά κριτήρια βιωσιμότητας.



Αναφορικά με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων που αφορούν ιδιώτες, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή θα συνταχθεί σε δεύτερη φάση αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της ρύθμισης για τις επιχειρήσεις.





from tromaktiko http://ift.tt/1vpyFr7

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου