Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών


Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με 232 άρθρα, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της...

επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.



Ανάμεσα σε άλλα το πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στις δηλώσεις ΦΠΑ:



Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις υπάγονται στον ΦΠΑ.



Όσοι επαγγελματίες δηλώσουν πως βρίσκονται σε αδράνεια η αναστολή εργασιών δεν θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, από τον χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής.

Όταν κάποιος διακόπτει τις εργασίες της επιχείρησης και μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε άλλη χώρα, υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις κατά το χρόνο διακοπής και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.



Καταργείται η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.

Καταργούνται ανενεργά ΑΦΜ



Νέες ρυθμίσεις έρχονται και σε φορολογικά θέματα, αλλά και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.



Έτσι, δίδεται η δυνατότητα να καταργείται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ή να απενεργοποιείται εάν προκύπτουν στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος είτε σταμάτησε να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, είτε ότι διαπράττει φοροδιαφυγή, είτε εάν τον απέκτησε με ανακριβή ή ψευδή στοιχεία.



Πάντως, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν λόγοι και να αποφύγει το μέτρο, ωστόσο σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν προκύπτει υποχρέωση για την εφορία να ενημερώνει ότι ο θιγόμενος θα χάνει το ΑΦΜ του.



Το νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την σύσταση 400 θέσεων μόνιμου προσωπικού της κατηγορίας των εφοριακών, οι οποί πρόκειται να στελεχώσουν τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.



Παράλληλα, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης πλέον θα επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό μόνο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.



Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση



Διαβάστε εδώ το πολυνομοσχέδιο










from tromaktiko http://ift.tt/1nRtz4V

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου