Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Allianz, Ergo και άλλες γερμανικές ασφαλιστικές πάνε… Ινδία


Αυτοκίνητα, κατοικίες, ατυχήματα, ασθένειες – οι Γερμανοί συχνά προνοούν για κάθε είδους ασφαλιστική κάλυψη... Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά στην Ινδία, όπου η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει κι άλλο την ασφαλιστική αγορά για τις ξένες εταιρείες.



Αγελάδες στους δρόμους, επικίνδυνες ασθένειες και πλημμύρες την περίοδο των μουσώνων συνθέτουν μια καθημερινότητα γεμάτη κινδύνους. Ωστόσο, το ποσοστό των ασφαλισμένων Ινδών, σε μια χώρα με 1,25 δισ. πληθυσμό, παραμένει αμελητέο. Η οικογένεια αποτελεί ακόμα το κύριο δίχτυ ασφαλείας, ενώ όσοι αγοράζουν ασφάλεια επιλέγουν κάποιο προϊόν ζωής με σκοπό να γλιτώσουν φόρους.



Μια ριζική αλλαγή βρίσκεται όμως προ των πυλών, καθώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Νέου Δελχί ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το όριο για τις ξένες επενδύσεις στον ασφαλιστικό τομέα από το 26% στο 49%, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια στη χώρα.



Η Γερμανία ελπίζει σε μια νέα αγορά



Γερμανικές ασφαλιστικές όπως η Allianz και η Ergo ανυπομονούν για μια επέκταση στην πολυπληθή ασιατική χώρα. «Ένα άνοιγμα στην ινδική αγορά έχει στρατηγική σημασία γι’ αυτές» επισημαίνει ο Jörg von Fürstenwerth, CEO της Ένωσης Γερμανών Ασφαλιστών (GDV). Ο ίδιος εξηγεί ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πολύ σκληρό ανταγωνισμό εντός της Γερμανίας και έτσι στρέφουν τις αναπτυξιακές ελπίδες τους σε αναδυόμενες αγορές. «Οι δημογραφικές μεταβολές στην Ευρώπη κάνουν δύσκολη την ανάπτυξη των εταιρειών και καθιστούν μια χώρα με νεαρό πληθυσμό όπως η Ινδία πολύ ελκυστική για τους ασφαλιστές» λέει από την πλευρά του ο Jürgen Fitschen, co-CEO της Deutsche Bank. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η ινδική μεσαία τάξη αποτελείται από περίπου 300 εκατ. ανθρώπους, με τους μισούς από αυτούς να είναι κάτω των 25 ετών.



Μια ευάλωτη βιομηχανία



Μια μικρή μερίδα κρατικών εταιρειών κυριαρχούν προς το παρόν στην ασφαλιστική αγορά της Ινδίας, η οποία, ακόμα και σε σύγκριση με εκείνες άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, είναι εξαιρετικά υποανάπτυκτη και ανεπαρκής. Σύμφωνα με μια μελέτη της Swiss Re, τα έσοδα από ασφάλιστρα στην Ινδία ισοδυναμούσαν με περίπου 38 ευρώ ανά άτομο το 2013, την ίδια στιγμή που στην Κίνα ήταν 148 ευρώ και στη Βραζιλία 326. Αυτό δίνει στην Ινδία μερίδιο μόλις 1,41% στη διεθνή ασφαλιστική αγορά, παρότι στη χώρα κατοικεί το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού.



Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η περαιτέρω απελευθέρωση στον τομέα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, ενώ ο Jens Buchkremer της Ergo περιμένει, πιο συγκεκριμένα, «σημαντική αύξηση στη ζήτηση για ασφάλεια αυτοκινήτου και υγείας». Επιπλέον, καθώς στην Ινδία δεν υπάρχουν ευρεία δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, η Ergo, που πρόσφατα συμμετέχει σε μια ασφαλιστική κοινοπραξία με την τράπεζα HDFC για τον κλάδο περιουσίας, ετοιμάζει ακόμα μια κοινοπραξία στον κλάδο ζωής.



Τα ινδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπολογίζουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ θα εισρεύσουν στην αγορά ως αποτέλεσμα του περαιτέρω ανοίγματος της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Τα χρήματα θα μπορούσαν τελικά να επενδυθούν στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις, λέει αναλυτής Rajrishi Singhal της δεξαμενής σκέψης Gateway House με έδρα τη Βομβάη, και επισημαίνει πως οι ασφαλιστές ως τώρα έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους κυρίως στις πόλεις.








from tromaktiko http://ift.tt/X9zSFY

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου