Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Reuters: Ενα Grexit δεν συμφέρει ΕΚΤ και Γερμανία – Θα προκαλούσε απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ


Προειδοποιητικά μηνύματα προς ΕΚΤ και Γερμανία στέλνει το πρακτορείο Reuters μέσω... ανάλυσής του στην οποία καταγράφει πόσα δισ. θα γίνουν «καπνός» από τα ταμεία σε περίπτωση ενός Grexit.



Μια αποχώρηση από το ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο, θα μπορούσε να φέρει στην ΕΚΤ ζημίες εκατομμυρίων, τρύπα που θα κληθούν να καλύψουν η Γερμανία και άλλα μέλη της Ευρωζώνης.



Το Grexit θα δημιουργούσε μια τεράστια τρύπα στα ταμεία της ΕΚΤ και άλλων χωρών ενώ θα λειτουργούσε επιβαρυντικά και για το ελληνικό χρέος των 320 δισ. ευρώ.



«Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις έχει παρακινήσει την Φρανκφούρτη να εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο μιας εξόδου από το κοινό νόμισμα και να αποκαλύψει έναν αρκετά μεγάλο λογαριασμό για την ΕΚΤ.



« Σε περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη, οι υπόλοιπες πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» υποστηρίζει ο Στ. Ζένιος, μέλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Αυτοί που μένουν πίσω καλούνται να διαχειριστούν τα μεγαλύτερα βάρη».



Διερωτάται, ακόμη, αν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν τη δυναμική και την ευχέρεια να απορροφήσουν αυτές τις τρύπες.



Ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα, συνεχίζει το Reuters, παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 104 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 38 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ELA της ΤτΕ ΕΛΛ -2,14%, αυξάνεται διαρκώς.



Ωστόσο το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα, το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής ακριβές, ενώ, σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα από την υπερβολική έκθεση της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών «Target 2».



Η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν, σημειώνεται στην ανάλυση του Reuters.





from tromaktiko http://ift.tt/1Doj2VQ

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου